Je gaat lekker op vakantie naar Frankrijk of naar de andere kant van de wereld en er moet een reddingsoperatie of een zoekactie op touw gezet worden, omdat je niet terugkomt van een bergwandeling of een eindje zwemmen. De kans dat het gebeurt is niet groot, maar de kosten die ermee gemoeid zijn, zijn enorm. Of je raakt gewond en met speciaal vervoer teruggebracht moet worden naar Nederland (gipsvlucht). Of je wordt zo ziek dat je op de geplande datum niet naar huis kunt. Je partner blijft bij je. De retourvlucht moet geannuleerd worden en uiteraard moeten er nieuwe vliegtickets geboekt worden en het verblijf is langer. Dan is het prettig als je terug kan vallen op  je reisverzekering.

 Ook in het geval je medische hulp in het buienland nodig hebt, is het handig een reisverzekering met medische kosten te hebben. Via je zorgverzekering in Nederland heb je dekking op basis van de in Nederland geldende tarieven. Heb je daarnaast een aanvullende verzekering afgesloten, dan worden de medische kosten veelal tot maximaal 200% van de in Nederland geldende tarieven vergoed. Maar in sommige landen liggen de zorgkosten veel hoger. Dan vergoedt je reisverzekering de meerprijs. Laat je in ieder geval goed informeren wat jouw zorgverzekering vergoed in het buitenland.

Kosten in verband met calamiteiten en ziektekosten, zijn de belangrijkste redenen voor een reisverzekering. Dat op de reisverzekering  ook de reisbagage is verzekerd, is prettig. Maar dit zijn de kosten niet. Toch kijken mensen veelal naar de dekking van de reisbagage.

 Als je in Nederland blijft, heb je in principe geen reisverzekering nodig. Meestal geven de verzekeringen die je hebt dekking. Je ziektekosten natuurlijk, maar in veel gevallen bijvoorbeeld ook een gestolen fotocamera. Zoiets valt vaak onder je inboedelverzekering.

 Laat je goed informeren over de mogelijkheden.